Fédération Française des Itinéraires Culturels Européens

Rutele culturale trec pe teritoriul francez, răscruce de drumuri europene. Aceste rute ilustrează evadarea și fluxul pe care se bazează istoria continentului nostru. Unele dintre aceste rute s-au adunat într-o federație în luna mai 2010. În prezent, Federația Franceză a Rutelor Culturale Europene (FFECR) adună ambele rute certificate de Consiliul Europei și alte rute care respectă carta sa de valori.

FFECR urmărește creșterea gradului de conștientizare a identității culturale europene și a cetățeniei; promovarea dialogului intercultural și interreligios; conservarea patrimoniului cultural și natural, tangibil și intangibil ca factor de dezvoltare durabilă.

www.ffice.eu

Dunavski Centar za Kompetenciju Udruzenje

Centrul de Competență pentru regiunea Dunării (DCC) este o asociație focusată pe actori turistici din regiunea Dunării. Principala misiune a Asociației este de a construi și de a sprijini rețelele părților interesate din domeniul turismului prin intensificarea cooperării transnaționale prin diferite activități de dezvoltare turistică și promovare și totodată implementarea diverselor proiecte și promovarea unui brand turistic unic pentru o regiune competitivă europeană a Dunării. DCC reunește membri din sectoarele publice, private și neguvernamentale din 10 țări din Danemarca (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Moldova și Ucraina). În realizarea acestor obiective, CCC funcționează în cadrul a trei funcții de bază: promovarea destinației Dunării, marketing, promovare și dezvoltarea produselor turistice.

www.danubecc.org

Avignon Université

Universitatea Avignon (Franța) este situată în regiunea Provence. Universitatea este organizată în două campusuri (Hannah Arendt și Jean-Henry Fabre) situate în centrul orașului istoric și în periferie (Agroparc). Echipa de cercetare implicată în proiectul DECRA aparține Centrului Norbert Elias (UMR 8562 - CNRS, EHESS, AMU, UAPV) ca centru de cercetare. Este specializată în studii de muzee și studii de patrimoniu cultural, în strânsă legătură cu studiile de masterat Médiations, Musées, Patrimoines (MMP). Acest mediu educativ și reflexiv reunește printr-o abordare europeană studenți și cercetători care activi în domeniul patrimoniului cultural și al rutelor culturale.

Webseite: univ-avignon.fr
Webseite: centre-norbert-elias.ehess.fr

Echipa de la Universitatea Avignon este reprezentată de Dr. Isabelle Brianso (coordonator universitar principal), Dr. Lise Renaud (Franța), Dr. Françoise Rigat (Italia), Nathan Martin (student de masterat) și alți membri (personal permanent, studenți).

NETZ - Medien und Gesellschaft e.V.

NETZ este punctul de contact internațional pentru rețeaua "VIA REGIA - Rută culturală a Consiliului Europei". VIA REGIA este numele celei mai vechi și mai lungi legături dintre estul și vestul Europe. Ruta există de mai bine de 2.000 de ani și conectează 8 țări europene cu o lungime de 4.500 km. Forma sa modernă este Coridorul III European de dezvoltare în prezent. Prin acesta VIA REGIA reprezintă un simbol unic al spațiului cultural comun european.

Rețeaua VIA REGIA are peste 100 de membri din Ucraina, Belarus, Polonia, Germania și Franța. Aceștia lucrează la revitalizarea rutei prin proiecte în domeniul cercetării istorice, al turismului cultural, al schimbului de cetățeni, al tineretului și al artei.

www.via-regia.org

TRANSROMANICA e.V.

TRANSROMANICA conectează patrimoniul comun romanic din nouă țări europene: Germania, Austria, Portugalia, Spania, Franța, Italia, Slovacia, Serbia și România. În cadrul rutei puteți găsi clădiri istorice din această epocă. Stilul romanic a apărut la sfârșitul secolului al X-lea ca o nouă formă de arhitectură. Catedralele magnifice, mănăstirile și bisericile și castelele stau mărturie pentru această perioadă. Prima Europă formată în Evul Mediu este originea prezentei Comunități Europene. Stilul Romanic reprezintă unitatea în diversitate.

TRANSROMANICA se angajează să promoveze patrimoniul european al artei romanice si arhitectura, și să dezvolte turismul, astfel încât să sprijine dezvoltarea regională și economică durabilă. Asociația are următoarele obiective: Se străduiește să promoveze regiuni membre, clădiri și situri, și să le facă accesibile publicului. Prin dezvoltarea durabilă a turismului cultural și un marketing turistic eficient, se va asigura și conservarea clădirilor.

www.transromanica.eu

ATRIUM - Architecture of Totalitarian Regimes in Europe's Urban Memory

Asociația ATRIUM a fost înființată în iunie 2013 de către partenerii proiectului "ATRIUM - Arhitectura Regiunilor Totalitare ale secolului XX în Managementul Urban" (2011-2013), finanțat prin Programul "SEE", pentru promovarea și gestionarea Rutei culturale ATRIUM, un traseu care urmărește evidențierea, conservarea și diseminarea patrimoniului cultural și a memoriei asociate cu regimurile europene totalitare, dictatoriale și autoritare ale secolului al XX-lea și cu moștenirea lor arhitecturală deosebită. Traseul cultural european ATRIUM a fost certificat în 2014 ca fiind una dintre cele 32 de trasee culturale certificate ale Consiliului Europei și implică 18 municipalități europene.

www.atriumroute.eu

association européenne pour la présérvation et la valorisation de la culture et du patrimoine juifs (AEPJ) (LU)

Asociația Europeană pentru Conservarea și Valorificarea Culturii și Patrimoniului Evreiesc (AEPJ) sprijină conservarea, aprecierea și promovarea culturii evreiești și a patrimoniului evreiesc în Europa. Aceste obiective sunt realizate în special prin cele două programe - Zilele europene ale culturii evreiești și Rutele europene ale patrimoniului evreiesc al Consiliului Europei. De asemenea, participă la diferite proiecte culturale la nivel european cu alte instituții dedicate patrimoniului.

AEPJ este un consorțiu format din paisprezece organizații. O rețea transversală integrată de instituții publice și private și de federații de comunități evreiești.

www.jewisheritage.org